La fotografia podria estar realitzada per un reporter americà de la revista LIFE. Una familia americana saluda a l'objectiu de la càmera. El símbol de victòria del pare, la ma de la mare i la nena que indica als pares que els estem observant. L'observador queda inclòs en l'observat , i un petit robot a la dreta també ens alça el seu braç metàlic amb el so de shrekkk ... La familia amb una aparença de felicitat es prepara una barbacoa en el jardí de casa seva d'una casa luxosa. El futur ja ha no hi és -diu un slogan envoltat de planetes i estels ..I afegeix cal tenir-ho sempre present això. La imatge és del dibuixant de còmic Miguel Brieva. On ens queda el futur ? Quina relació hi ha amb Estats Units ? Què representa aquesta imatge? Per què cal tenir present que el futur ja no hi és ?
Amb la filosofia busco sempre eines i instruments per navegar . Darrerament el còmic que d'adolescent havia llegit em resulta útil per fer pensar i reflexionar sobre els temes. Durant el primer trimestre ens hem fet una pregunta : l'ésser humà és un animal social o no ?
Miguel Brieva el vaig descobrir fa poc amb un còmic que vaig trobar interessant : "DINERO". Per reflexionar sobre el tema comencem amb una entrevista que ell té penjada en la xarxa on explica quins son els seus origens , quina crítica fa al sistema econòmic social i quines alternatives proposa.
Brieva és un autor irònic i que satiritza la societat tot cercant en els detalls, en els llocs menys inusuals elements per provocar una reflexió crítica a la societat i a la política. En el pròleg al seu llibre Santiago Alba Rico explica en "Walt Disney y los terroristas suicidas " la importància del "gag" com un instrument com un concepte que ens mira i ens lladra i fins i tot ens dona por doncs sempre dona que pensar. I això és precisament el que les imatges dels còmics de Brieva intenten fer. En les alternatives que proposa parla de la relació amb el consum , de la relació amb el capital , de la relació amb nosaltres mateixos i de quina manera no cal viure com estem vivint .
Entrevista Miguel
Brieva- tesis
Miguel
Brieva, mediante sus dibujos cómicos, es decir, su humor gráfico,
transmite un mensaje que desea destaparnos la venda que tenemos en
los ojos de la sociedad de hoy en día y meter el dedo en la llaga.
Su objetivo es una enseñanza didáctica para que la gente de vueltas
a las cosas y se de cuenta de que la sociedad en la que vivimos hoy
en día no lleva a ninguna parte.
Entre
sus dibujos se esconde la atronadora verdad que tenemos delante de
nuestras narices. Critica los sistemas del capitalismo y comunismo,
por lo tanto la autoridad.
Estamos
en un Momento crucial para la humanidad ya que nuestra sociedad nos
obliga de manera subliminal al progreso, pero este podría acabar con
el ser humano, con el transcurso del tiempo.
Los
medios de comunicación son utilizados para distraernos y para que no
nos demos cuenta de lo que realmente pasa a nuestro alrededor, son
medios de entretenimiento.
En la
actualidad estamos en un proceso de crecimiento que en verdad no nos
está haciendo progresar sino atrasarnos. La autoridad nos tiene
entretenidos y lo que consigue es beneficiar a una minoría y
perjudicar a la mayoría de la población.
En
conclusión, nos da a entender que la organización de la sociedad y
la jerarquía son malos sistemas para el verdadero progreso y bienestar del ser humano y que este nuevo pensamiento y hecho de una
sociedad totalmente consumidora nos está llevando y nos llevará a
serios problemas como es el cambio climático o la generación masiva
de residuos, por ejemplo. ALUMNA CARLA COMAJUAN
Una de les primeres imatges que comentarem a classe va ser aquesta de manera que hem començat coneixent el context o l'autor del còmic i ara analitzem la imatge vinculada amb el tema treballat.
Per això explicarem la diferència entre connotació i dennotació en el llenguatge. Primer era important observar i mirar amb els ulls de la raó quins elements trobem. L'home consumidor que és el ciutadà mitjà asegut còmodament en el sofà de casa llegint un diari que porta per títol "la puta verdad" afirma "soy una buena persona, qué leches!!!" . El títol és "Mitos de hoy y de siempre (para nada) " . I a continuació una piràmide plena dels residus que generem socialment : explotadors, explotacions, matèria nuclear, matèria humana, terrorisme, pseudointel·lectualitat, mitjans de comunicació domesticadors, abocadors incontrolats, residus tòxics, totxos, neumàtics, soldats defensors del sistema, ....
També altres dibuixants de còmic com el roto o altres poden servir per ajudar a reflexionar els temes que treballem a classe.
L'experiència resulta interessant i profitosa doncs permet agafar estils de còmic diferents i treballar la mirada , l'anàlisi cognitiu , la comprensió lectora, la comprensió gràfica de les imatges . Insisteixo que cal saber mirar més enllà del que veiem en el primer moment. Per això també senyalo que cal iniciar la mirada de manera que l'espai d'observació estigui organitzat de dalt a baix, de dreta a l'esquerra, en forma de figura dins l'espai , etc...
En resum penso que pot donar molt joc en la filosofia i altres matèries treballar d'aquesta manera i vincular el poder dels conceptes traduïts en imatges a la reflexió i comprensió de la realitat.
Mafalda, El roto, Brieva, Milo Manara, .....i molts altres poden servir per aquesta reflexió.