Buscar este blog

martes, 31 de julio de 2012

FILOSOFIA PÀNIC I TENSIÓ ...


Temps difícils per la filosofia i en general pel pensament. En els nous models socials on una economia que sembla oblidar-se de les persones no hi ha cabuda pels amants de la saviesa :   les filosofies. Útil per a qui ?  A diferència de útil per a que ?  La supressió de places de filosofia en els darrers anys i  el fet de posar en el racó  al  professorat que imparteix aquesta matèria comença a ser un fet i una evidència. No hi ha cap voluntat de canvi i això en detriment d'unes humanitats que es troben en perill d'extinció.

 Les "rares avis" semblen molestar per no tenir cabuda dins el nou programa educatiu. Segons el ministeri espanyol i també dins  el territori català  que hi col·labora plenament en el seu ideari ;  la instrumentalització del saber ha d'obtenir eficiència i eficàcia per produir una nova ciutadania europea instal·lada dins el sistema neoliberal. 
Les raons que s'utilitzen de l'utilitarisme, el pragmatisme i la productivitat del pensament únicament quan s'aplica al saber ofereixen un còctel d'ingredients perfectes per suprimir o eliminar la filosofia. No hi ha raons per creure que sigui més important o igual d'important que la història, la música o la plàstica. Ja fa temps situada en el Batxillerat i reduïda dins l'ESO a la matèria d'ética anuncia la seva mort i ho fa de manera entregada i  amb pler convenciment que això s'acaba en un món hostil i inhòspit per metafísics, analítics del llenguatge, nihilistes frustrats, postmoderns pseudoescriptors o pseudosociolegs imperfectes. 
Les matèries de modalitat com psicologia i sociologia han traspassat a l'esfera de l'avanç del cientificisme i ara tenen validesa des de Batxillerat científic i des d'un alumnat que entén que la consciència és un cervell biològic i emocional. 
La pròpia ètica amb la moda de les neurociències avança pel mateix camí en convertir la moral i l'ètica en un codi universal establert genèticament per imputs i  algoritmes neuronals. Ni Adela Cortina ni Kathia Evers semblen poder garantir que l'ètica no sigui com el pensament una cosa de tots i totes. Com animals ètics no hi ha experts en ètica o moral però tampoc en pensament crític, social, ..... Si en canvi en altres matèries hi ha especialistes ......La filosofia convertida en una generalista ja no té cap sentit dins els plans educatius. 
Malgrat tot socialment la filosofia s'apropia de molts espais : cafès tertúlies, fòrums de debat, llibres i publicacions, revistes en el quiosc, videojocs, còmics, ..................

Ja fa temps la lluita sembla que no va amb la filosofia   ni per la filosofia i aleshores es quan un es pregunta arribarà un dia que anirem d'institut en institut cantan tots i totes "requiem aeternam filosofia" com deia no sé qui ?  Bé la memòria no és cap valor no ? 

No hay comentarios:

PUBLICIDAD GRATUITA