Buscar este blog

martes, 22 de octubre de 2013

té sentit l'existència ? '
Té sentit l'existència ? Una pregunta que inicia a classe un debat -diàleg. En primer lloc l'alumnat defineix una de les opcions que creu : 

  1. No hi ha cap sentit la vida és un absurd (tesi de l'existencialisme de Camús, Sartre i de Cioran o Monod) 
  2. La vida té sentit en el fet o fenòmen de viure-la (tesi de Bergson, ....) la mort és el límit de la vida.  
  3. La vida té sentit si ens preparem per la veritable vida més enllà de la mort . 
Es formen 4 grups amb un "speaker" (portaveu) i un writer (escriptor ) . El primer fa de moderador utilitzant un objecte com l'estoig com a micròfon per donar la paraula i establir els torns de paraula. El writer escriu les impressions que el grup proposa i defensa. 

Prèviament hi ha dues condicions abans d'iniciar el debat :  En primer lloc amb tot el grup classe s'elaboren les preguntes que volen respondre's . I en segon lloc cada alumne/a en funció de l'opció triada cerca informarció per trobar arguments que defensin millor la seva postura. 

Això requereix una hora de preparació inicial . El segon dia els grups es situen a l'aula en rotllana i iniciem el debat però abans situem l'acció de reciprocitat que comporta : 

  • un treball previ individual de reflexió 
  • un treball per recollir les impressions del grup 
  • un treball final amb tots els grups per arribar a unes conclusions finals . 

El debat en grups té una durada de 10 minuts per establir un temps concret . Seguidament els portaveus escriuen en la pissarra les idees que han recollit . Faig una fotografia del resum que han fet. 
Seguidament els portaveus comenten davant la resta dels grups les seves opcions i conclusions. I s'inicia el diàleg entre aquests. 

No parlen escoltant-se entre ells .. costa aquesta darrera dinàmica amb tot el gran grup. Intento dinamitzar amb demanar que s'escoltin entre ells i aportin idees i elements... El que més els qüestiona és la tesi religiosa que alguns alumnes -molts pocs- defensen . Però no hi ha un veritable debat per parlar i escoltar... 

En finalitzar el debat demano si alguna persona vol canviar-se d'opció . Un alumne decideix passar a l'opció religiosa. I en finalitzar la classe un alumne em ve a veure per parlar.me que ell no és religiós sinó espiritualista.  


1 comentario:

Àngels Rosés dijo...

Molt interesannt!! Llastima no poder ser...
No podem desanimar-nos, la feina està ben feta.. pero son molts els buits en questió de diàleg que cal omplir...Cal repetir l'experiència tantes vegades com sigui possible!
Una abraçada. Angels.

PINTAR PER LA PASSIÓ DE PINTAR . EXPOSICIÓ ABSÈNCIA , PRESÈNCIA ÀNGELS ROSÉS

Divendres es va inaugurar gràcies a la feina i organització de Lali Poch, Teresa Torras, Montse Carbonell, Roser Bosch a Caldes de Montbui ...