Buscar este blog

lunes, 13 de octubre de 2014

PLATÓ , "UN PIJO A PARTE "

Plató és un grec que no neix a Atenes , que té una bona família. I que és educat a casa per un professor particular que es dedica a ensenyar la tècnica de l'oratòria i la retòrica , així com l'erística. 
En principi aquest tipus d'educació per la seva "casta" social voldrà dir que es dedicarà a la política per poder defensar a l'àgora, a la palestra o als espais públics la seva condició i la seva capacitat de destacar davant dels altres. Aquest reconeixement de la seva ciutadania ve per sobresortir en alguna qualitat especial , el que l'ofereix certa "excel·lència" (areté) . 

La vocació doncs és ser poeta o preparar-se per ser un bon orador i saber defensar les seves idees en públic. Però hi haurà un fet clau que acaba per modificar aquesta trajectòria de tot fill de bona família. Coneix a Sòcrates , qui acabarà sent el seu mestre. Aquest coneixement canviarà el rumb de la seva història. Oblidarà la primera voluntat com aristòcrata i iniciarà el camí de la saviesa , o sigui, la filosofia. 

Plató però no serà cap savi , a diferència del seu mestre, més aviat serà un filòsof ( qui desitja i estima arribar a la saviesa). Així , tal com el seu mestre li ensenyarà , cercarà aquest camí de coneixement d'un mateix , aquesta recerca de l'aprenentatge a la mort , aquest descobrir-se un mateix com el que és i com aquell que intenta arribar a certa eudaimonia (felicitat ) . 

Però els propòsits de Plató no seran fàcils , més aviat es trobarà amb paranys, atzucacs quan en els seus viatges percep que certes escoles de filosofia com la pitagòrica-òrfica poden ser malenteses i perseguides per les seves idees i creences. Plató no ho tindrà resolt fins que s'adona que el seu projecte ha de ser més un ideal que una possibilitat de realitat. L'acadèmia , lloc escollit pel propi Plató, serà l'instrument i l'eina per combatre dogmatismes, fanatismes i posar fil a l'agulla per arribar a les seves classes socials : els pijos. 

I es que Plató és un pijo, un noble, de bona casa , que amb diners pot comprar una propietat en una Atenes que els estrangers o metecs no ho podien fer , i fundà un espai per parlar i dialogar sobre les preocupacions pròpies de la seva època. Un banquet o simposi per dialogar sobre l'amor  i les relacions amb aquest . Una casa d'un amic per enraonar sobre la retòrica o l'ús que fem del llenguatge....  

Està clar que Plató és un "pijo a parte" , una mena de rara avis que dins la seva condició intenta pensar en un model de societat on els homes estiguin tranquils i en una serenitat que els permeti aconseguir una certa Justícia i un cert Bé comú. 

No hay comentarios:

PUBLICIDAD GRATUITA