Buscar este blog

domingo, 10 de abril de 2022

FILOSOFIA .ZOOFILIA ZOOFÒBIA . PROGRAMA EDUCACIÓ SEGLE XXI

La fotografia es refereix a el conte del Germans Grim que porta per títol "Els músics de Bremen" . La narració ens explica com un asse, un gos, un gat i un gall confabulen un pla per superar les seves penalitats davant la mort i la vellesa. Bremen una ciutat d'Alemanya té aquesta escultura no per casualitat. En les moltes fabulacions que els germans Grim van fer aquesta especialment ens va molt bé per poder introduir la nova proposta educativa dins el curriculum de Filosofia . Estem parlant dels "Drets dels animals" que s'incorpora al Batxillerat. 

Per què aquesta proposta entorn als drets dels animals en el segle XXI ? I per què com a tema filosòfic ?  


Grim quan decideix de fabular narrativament amb aquests cuatre animals clarament ho fan per un motiu . Els cuatre animals representats són domesticats per l'èsser humà. En concret l'asse representa un animal de càrrega , de cops de bastó , de ser vinculat sempre en l'imaginari humà amb qui no mereix cap consideració . "Tros d'asse" "No siguis asse " "Ets més asse que ...."  en les cases de pagés sempre ha representat un animal que molts cops el veiem solitari, aïllat, lligat . 


Quina relació s'estableix amb un asse aleshores ? lligat amb una cadena a una sina que donarà voltes i voltes per treure aigua del pou. El gos també no deixa de ser un animal castigat per caçadors, per corredors de càrreres , en general per molta gent que considera el gos com un animal que no ha de donar gaire feina. Avui tot això està canviant però el gos continua sent un animal estúpit , poc llest, pataner, que dorm, menja i es passa la vida amb poca cosa , com els filòsofs cínics que creien que la naturalesa ja ens donava el més necessari per viure i no necessitavem gaire cosa més. Però com l'asse , el gos es abandonat , és colpejat ... I el gat el tercer animal del conte representa un animal més astut, més llest, però també hi ha pintures que representen gats cruelment maltractats, o torturats amb tot tipus de perversitats. El gat és un animal de carrer com el go però potser més fàcil de deixar que visqui a tot arreu ... Fa poc a Llançà ( Costa Brava) en un espai que l'ajuntament amb la protectora ha intentat controlar una colònia de gats , el voluntari es queixava de que per dues vegades havien destrossat la casseta dels gats on hi ha el menjar i l'abeujador , així com un cert aixopluc per no restar al ras de la tramuntana. Qui fa això ?  El gat però té un servei més interessat per l'home que és eliminar el perill de les rates ,considerades fastigoses i perilloses per les malalties. HI ha altres contes que recordem tots que ens parlen del paper enginyòs del gat com "el gat amb botes" , o el gat de la pel·lícula Sherk . I el darrer animal és el gall , qui anuncia el día , qui comunica amb el seu cant les hores que el sol surt .. Però el gat també té un paper a les cases de pagès interessant perquè acaba a la cassola molts cops per Nadal o per quan hi ha gana. 
En el conte un es pot preguntar quin paper tenen els animals en relació a l'èsser humà ... quina utilitat tenen aquests ? I per què acaben amb una aliança entre ells per salvar la vida ?  Quin paper té l'asse en el conte ?  I el gall ? o el gat o el gos ? 


Els músics de Bremen

Hi havia una vegada un ase que treballava en una granja.
Quan l'ase es va fer vell, el seu amo va decidir portar-lo a l'escorxador.  ******
Però l'ase va descobrir els seus plans i va escapar-se de la granja. "Quina injustícia! He passat tota la meva vida i he gastat totes les meves forces al servei de l'amo ... i mira com m'ho agraeix !", murmurava l'ase.
Llavors, va pensar anar a la ciutat de Bremen per a fer-se músic de la banda municipal.***
Pel camí es va trobar amb un gos de caça i li va preguntar: "Amic, per què corres amb la llengua fora?".
"Perquè sóc vell i el meu amo vol matar-me...".**
L'ase va escoltar totes les desgràcies del gos i li va dir: "Company, vine amb mi a Bremen i ens farem músics de la banda municipal. Jo tocaré la guitarra i tu el tambor. "
Una estona després, l'ase i el gos es van trobar amb un gat. "Company, per què estàs trist?", li van preguntar.
"Com ja sóc vell, la meva senyora volia ofegar-me. Per això he escapat i ara no sé com haig de guanyar-me la vida."***
"No et preocupis -li van dir-; la teva història és igual que la nostra. Vine amb nosaltres, ens farem músics."
Una mica més endavant, l'ase, el gos i el gat van sentir un gall que cantava, semblava que s'anava a trencar la gola. El gall els va dir: "Quina injustícia! Tota la vida he treballat de despertador i demà pensen tirar-me a la sopa... Ara, canto fins a escanyar-me mentre puc."*****

 

Llavors, el burro li va dir: "No tens cervell sota d'aquesta cresta? Vine amb nosaltres a Bremen. Anem a ser músics de la banda municipal."

 

Però la ciutat de Bremen estava lluny i la nit se'ls va llançar a sobre a mig camí. Els quatre músics van decidir passar la nit al costat d'un arbre gruixut. El burro i el gos es van quedar sota l'arbre, el gat va enfilar a una branca i el gall es va pujar a la branca més alta. Des d'aquella alçada, el gall va cridar: "Es veu una llum a la llunyania...!". "Anem allà, companys -va dir l'ase-; segur que és millor posada que aquesta."
Quan van arribar a la casa, l'ase va guaitar des d'una finestra i va dir: "Hi ha un grup de bandits asseguts a la taula. Tenen preparat un sopar fastuós." Els animals, després d'alguna discussió, van preparar un pla per a foragitar als bandits.
L'ase va recolzar les potes davanteres en la finestra; el gos es va posar damunt de l'ase; el gat es va enfilar damunt el gos i el gall damunt el cap del gat. A la vegada, tots van començar la seva música: l'ase bramava, el gos bordava, el gat miolava i el gall cantava. I, a la vegada, tots es van llançar sobre la finestra. El vidre es va trencar en mil trossos i els bandits van cridar espantats: "Fantasmes! La casa està embruixada!". I van fugir aterrits al bosc.**********
Llavors, els quatre músics de Bremen es van asseure a la taula i van gaudir de tots els aliments que hi havia preparats. Quan van acabar de sopar, van apagar la llum i van anar a dormir.
Quan els bandits es van tranquil·litzar, el capità va manar a un dels seus que anés a la casa per a espiar.
El bandit va entrar sense fer soroll; al fons de l'habitació brillaven els ulls del gat. El bandit va pensar que era foc i va acostar un llumí per a encendre una espelma .
Llavors, el gat es li va llançar damunt i li va esgarrapar la cara; en la seva fugida va ensopegar amb el gos i aquest el va mossegar en una cama; finalment, l'ase li va atiar una coça tremenda.
Quan escapava aterrit va sentir cantar al gall: "Quiquiriqui!". El lladre va tornar al costat dels seus companys i els va dir: "A la casa hi ha una bruixa horrible. Tot just entrar m'ha esgarrapat la cara. Després, m'ha agafar la cama amb unes tenalles i un monstre negre i pelut m'ha colpejat amb una porra. Quan escapava, un fantasma va cridar: -Porteu-me'l aquí!-".****
A partir d'aquell dia, els bandits no es van atrevir a tornar a la casa i els quatre músics de Bremen es van quedar allà per a sempre.
Fi

 Per què es volen fer músics ? QUin paper té la música en el conte ? I quina és la qualitat de cadascú d'ells ? 

En el conte ens permet parlar de les relacions amb els humans , sembla com si l'animal sigui per donar satisfacció i res més . Són vells i ja no valen per res . Hi ha possibilitat de fer un santuari per animals vells que vulguin morir en pau ?  De fet hi ha un Santuari Gaia que fa aquesta tasca des de fa molts anys rescatan animals quan aquests són defenestrats ... Els bandits són malvats però els animals surten vencedors . 

La relació naturalesa / cultura  , home/animal ens indica aquestes zoofilies i zoofobies que es donen. Podem aprendre dels animals ?  En el cas dels germans Grim està clar que sí , l'amistat sempre resulta el resultat de les competències de casdascú per superar conjuntament entrebancs .. L'home pot aprendre això per superar el canvi climàtic, la guerra, els conflictes, la fam, la superpoblació , ??? i d'altre banda hi ha una certa zoofobia en altres casos quan la irracionalitat dels homes ens fa maltractar els animals perquè si , sense cap ànim .. Pot la música ser un bàlsam per a humans i animals ?  el meu gat la Nur quan toco el piano sempre em ve a escoltar i miola com si volgués acompanyar les notes musicals , es puja a la cadira i escolta la melodia. Però aquesta por a l'animal representa en els humans clarament el seu poder i contra poder ... Domesticar és lligar amb cadenes, és fer passar per l'aro , és estar al servei domèstic ... esclaus de la Domus , del Señyor i la Senyora , ...  




Utilitzar els contes per introduir aspectes de reflexió sobre com els humans ens representem els animals i com ens hi relacionem pot ser una eina didàctica interessant ... 





Bremem ,   Per què ? 
La música com diuen "amanseix a les feres "  i als humans  ?  
Vellesa i mort , utilitat i inutilitat  ... la vida ha de ser útil per a tots i totes ?  






 

No hay comentarios:

PUBLICIDAD GRATUITA