Buscar este blog

miércoles, 6 de diciembre de 2006

Plató a prova

En el llibre de la República de Plató (520b-d) Glaucó explica que els filòsofs són els més preparats pel govern de la ciutat-estat doncs tenen tot el coneixement necessari per fer-ho així. Els filòsofs educats per transmetre la justicia i el coneixement del bé fan possible el govern de tots i per a tots .
En el text s'explica que el filòsof té el deure -obligació- de cuidar , o sigui, educar als altres i vigilar-los. Precisament ens diu que hi han filòsofs que no s'han educat segons la polis i resulta lògic que no participin en cap govern i educació de la ciutadania. Molt diferent és la situació dels filòsofs de la República que s'han educat per participar en els afers públics i privats.Així doncs els filòsofs han de retornar a l'àmbit sensible i de l'aparença per educar a qui ignora com viure dins la polis , i oferir l'autèntic coneixement del bé i la justicia d'acord amb la veritat.
Per tant , Plató ens defensa que hi han altres models de gobernants que realment no es troben ben preparats per dirigir els seus coneixements a la polis. Ens proposa un camí dialèctic desdendent : cal comprometres amb el deure polític com a filòsof de la República. Retornar al camí de les ombres i la foscor encara que costi i sigui difícil perquè governar no és cap benestar personal on domina el poder i l'ambició. El filòsof ha de cuidar i ha de vigilar tot educant a la població per conduir-la a la justicia i la veritat. Plató per això adverteix d'una cosa : el camí de la política no és en solitari perquè potser només perseguiràs el teu benefici personal sinó és un camí de reciprocitats compartides . El filòsof sap participar de les coses privades i públiques doncs està preparat si segueix això per pensar en la ciutat per sobre de tot. La ciutat si segueix l'educació donada pel filòsof governant podrà aconseguir la justicia necessària.

1 comentario:

Anónimo dijo...

xevi soy mailen necesito saber si lo que tengo q presentar el lunes del treball de recerca es el esquema que hice con Ester o es otra cosa. por favoir contestame a mi e-mail si??redolfi7@hotmail.com
bueno espero tu respuesta gracias y adios...

PUBLICIDAD GRATUITA