Buscar este blog

lunes, 1 de octubre de 2007

Què és la realitat?

Dins la pregunta que els primers pensadors al segle VI a.c es van fer hi ha una voluntad conscient i racionalitzadora de conduir la filosofia a un model determinat. La posició que com a lectors e interpretadors del pensament occidental ocupem en respondre ens obliga a prendre partit per una opció concreta. Els sentits i l'experiència ens mostra que la resposta és diversa, multiple, diferent, plural i heterogènea. No hi ha doncs una única resposta com no hi ha tampoc un únic camí. L'ésser humà hauria d'acceptar que ens sabem escoltar de moltes maneres i ens hem de llegir de moltes altres dins una realitat fragmentada, diversa i plural. Així és com la literatura, l'art, la poesia ens ofereixen una realitat culturalment narrativa i autoexplicativa del que som. No hi ha una racionalitat més vàlida que una irracionalitat menys sugerent. Els mites, les llegendes ens expliquen i ens aproximen al que és la realitat de la mateixa manera que la ciència també ens descriu el que simbolicament ens representem com a realitat. Tota forma de representar-nos la realitat ens configura millor dins el nostre espai i el nostre temps. Història i pensament poden ajudar-nos en la resposta. Però aquesta opció no va ser la que va acabar dominant a la filosofia. Plató va prioritzar la raó i no els sentits, la universalització de la realitat i no la singularització de lo real, la formalitat abstracte i no la concrecció material, la cientificitat racionalitzadora i no la narrativitat intuitiva. Aquesta no va ser doncs la història escrita només va restar en la memòria oral del poble.

6 comentarios:

Muriel dijo...

Va tenir un moooooooolt de LIMBO, de fet va ser un Limbo transformat en congrès, pq a vegades posem disfressa a les coses intentant dissimular el que de veritat és.
Avui no he entés bé el teu article, m'agrada la Filosofia, i creia que entenia a Plató, ara ja dubto de tot el que creia.

Anónimo dijo...

La realita que avui ens envolta és una realitat totalmente diferent a la realitat que envoltava avanç a Plató, per tant ya no poden respondre que és la realiatat a traves del pensament de Plató si no l'hem denfocar d'una manera diferent. Yo crec i pensó que no es pot fer una pregutna d'aquest caire en general per que aquesta pregunta que que és la realitat? te moltes respostes i varia segons on vui la persona i com vui aquesta persona. La realitat per a una persona que vui en la misera seria sobre viure dia a dia però per una persona que es rica la seva relitat es que em compro? Pots pensar que són dos tipus de siutacion pero que aquestes dues situacions totalmente diferent tenen una cosa en comú que viuen en le mateix món
Ya veus que la respotsta varia segons aqui la preguntes aixi que podriem substituir la pregutna i fer-la mes moderna i podria ser la seguent: que és per tu la realitat?


Firmat: un jove filosof

Ya et deixaré més comentaris per sapigues qui sóc

Muriel dijo...

Hi pensaré, no vull donar una resposta frívola...M'agrada aquesta mena de joc d'amagar :)

Anónimo dijo...

Muriel ho sentu pero tu no crec que em coneixes; això aquesta mena de joc com tu dius va pel autor d'aquest blog en Xavier Alsina que avuere si mira aquest comentaris i així sabra qui sóc o no...




La vida es un conjunt de fets i idees cordinades entre sí, destinades a ferte veure una realitat; una visió del món que es va modificant continuament.



Firmat: un jove filosof

Muriel dijo...

Tot i així, el joc, en sí és divertit...

Muriel dijo...
Este comentario ha sido eliminado por el autor.

PUBLICIDAD GRATUITA