Apropar-se a l’experiència de la malaltia d’Alzeihmer :
Hi ha moltes maneres de viure una malaltia, de manera directa i de manera indirecta. Es cert que darrerament els casos públics de personalitats del món polític han fet que se’n parli més de l’Alzeihemer però sembla important utilitzar tots els espais siguin d’àmbit públic o privat per tenir un coneixement i una major sensibilitat socials vers aquesta malaltia. Enguany en el centre de secundària Josep Puig i Cadafalch de Mataró i dins els programes de Batxillerat dos alumnes han treballat de ben a prop aquesta malaltia.
En finalitzar els estudis de Batxillerat per accedir als estudis superiors universitaris o de formació superior l’alumnat ha de treballar en un projecte de recerca i investigació. Aquest curs escolar dos d’aquests projectes de recerca s’han concentrat en la malaltia de l’Alzheihmer. El primer dels treballs realitzat per una alumna del Batxillerat científic , Tània Chacon , ha consistit en analitzar els graus d’evolució de la malaltia. El seu treball ,pler de gran sensibilitat per patir en la pròpia pell de la seva família aquesta malaltia, ha servit per treballar amb un grup de malalts i familiars de Mataró els nivells i les fases de la malaltia a través de distints test i proves que ha elaborat. Fins i tot en la seva part final a partir d’un autor referent en qüestions bioètiques Peter Singer intenta reflexionar sobre el problema de la identitat i la idea de ser humà.
El segon treball presentat per l’alumne del batxillerat tecnològic , Miguel Angel Chamarro, i amb la idea de que la malaltia és un lladre de la memòria ha intentat elaborar i produir alguns instruments o aparells per treballar la memòria amb els malalts. Amb la intenció d’elaborar objectes per a millorar la capacitat memorística en els malalts d’Alhzeihmer ha realitzat un “memory”, un tangram i un circuit elèctric per treballar les habilitats manuals dels malalts. La posterior pràctica amb els malalts ha servit per valorar i avaluar l’aplicació directa dels instruments produïts.
Els alumnes al llarg de tot el procés de recerca han estudiat i han vist de ben a prop aquesta malaltia amb els grups i associacions que hi ha a Mataró que treballen amb els familiars i malalts d’Alhzeihmer. A la fi després de lliurar els seus treballs escrits i exposar les seves investigacions en un tribunal de professors que avalua la seva tasca podem dir que treballar dins el nostre sistema educatiu català per aquest tipus de recerques permet participar en una realitat més actual i més significativa per la societat dels nostres dies. En aquest sentit volem compartir la nostra experiència com institut de secundària amb les distintes associacions que treballen amb aquesta malaltia.
4 comentarios:
Saps? El primer treball contundent que vaig fer a la facu va ser sobre l'Alzheimer, ho recordo amb entusiasme, la gent de la associaci´´o tot just començava a l'hotel d'entitas de la Pau...fa tnat de temps, una ja te una edat. Tb ho recordo amb tendreça, s'em va morir la senyora que era l'eix central del meu treball, es deia Anita. Em va ensenyar més del que es podia pensar.
Petó amb conciència i memòria.
Tots dos, tant en Miquel com la Tània, han fet un molt bon treball.
A la Tània no la vaig poder anar a veure a l'exposició, ja que a mi em tocava després i, malauradament, estava molt nerviosa.
A en Miquel si que el vaig anar a veure. I haig de reconèixer que vaig sortir de la seva exposició plorant... Em va emocionar molt tot el que va dir, l'emoció que va mostrar mentre ho dèia, etc.
Des d'aquí, felicitats a tots dos!
Judith Moré
aquests malalts t'ensenyen moltes coses. moltes gràcies per animar als joves a sensibilitzar-se i gràcies per fer-ho extensiu.
aquests malats t'ensenyen a viure.gràcies per sensibilitzar als joves i gràcies per fer-ho extensiu.
Publicar un comentario