Buscar este blog

sábado, 1 de agosto de 2009

KLIMT 1862-1918

Klimt representa l'art de finals del segle XIX i les seves obsessions,deliris i interrogants. L'erotisme que domina dins la seva obra es presenta de forma delicada,fràgil i complexa. La dona ocupa un espai central.

El simbolisme representa dins l'avantguarda artística un moviment d'unitat amb Novalis, Victor Hugo, Gerard de Nerval, Edgard Allan Poe, Gustave Flaubert o Caspar David Friedrich, Phillipp Otto Runge... L'experiència entre espectador de l'obra o lector i artísta crea produeix bellesa. La bellesa representa l'objecte però de manera profunda perquè participen de dues realitats a la vegada : l'aparent i la real, la virtual i la real; la ficticia i la real, .. Els quadres simbolistes permeten a través del sentiment arribar a la revelació plena : és la iniciació a un viatge interior. La psicoanàlisi en aquest sentit acompanya en aquest camí on el sentiment s'autobserva i ofereix al subjecte la possibilita de remissió dels seus pecats o culpes. Ara de nou l'espectador entra en un climax per reconciliar-se a través de l'obra d'art i realitzar la catarsi necessària per sublimar allò que sent i allò que projecta dins el quadre. L'erotisme amb la psicoanàlisi presenta les pulsions entre eros i thanatos . Vida i mort , desig i autodestrucció, amor i odi , ... originen en el subjecte la voluntat de poder arribar a si mateix , al que viu i experimenta. El desig es converteix en eròtica del poder i del sentiment. La Viena de Klimt és la de Sigmund Freud i les seves idees del sexe son el motor primari de tots els actes humans. Sexe i sensualitat imposen les formes i les realitats i perfumen una època de contradiccions de la Belle Ëpoque. La repressió en les relacions humanes i en l'articulació dins la parella ofereixen al simbolisme motius per expressar quins són els límits del plaer. Un amor pre i extra conjugal i una prostitució i pornografia que ofereix la cura a la eterna solitud davant una moral fonamentada en el matrimoni com únic vincle possible. La sensualitat sense cap fi procreador sembla ser considerada malsana i inacceptable.
Però aquest erotisme ofereix una elegància i sinuositat sensual per gaudir de tots aquells elements que permetran el desenvolupament de l'art simbolista.

2 comentarios:

Marta dijo...

quina alegria pels q treballem veure q el blog no fa vacances!! Klimt, per mi, és hipnotizant ....

Anónimo dijo...

La Danae de Klimt, historía de la mitologia preciosa. Sabies que la representació de Zeus és el restangle petit que hi ha entre les cames de la pelroja? Sempre m'ha agradat Klimt, i aquesta és la primera làmina que vaig teir a tamany natural a casa, de fet, està sobre el meu llit. Klimt i les pelroges...potser tenen quelcom especial, no? tu que penses?
Bones vacances, petons de Crspt.

PUBLICIDAD GRATUITA