Buscar este blog

martes, 27 de octubre de 2015

PROPOSTA DE TREBALL VIDEES (OLIMPIADA FILOSÒFICA DE CATALUNYA)



La conceptualització és una competència bàsica en la filosofia que ja hem començat a treballar. Treballar amb conceptes vol dir que intentem reflexionar entorn de les idees i els seus significats . 

Quan parlem d'altra banda d'art conceptual ens referim precisament a això ; de quina manera podem expressar simbòlicament i significativament les idees per respondre a preguntes que ens fem. 



L'art conceptual és un moviment artístic fill del dadaisme que es va posar de moda poc abans de 1970 i en el que el concepte o la idea és l'únic que interessa. No dóna cap importància a les habilitats físiques ni tècniques, ni als aspectes estètics o materials. En molts casos la idea és l'obra en si mateixa i, al segle XXI, alguns artistes l'han dut fins l'extrem d'exposar únicament un text escrit amb la idea, perquè tota la part visual es generi a la ment de l'espectador. Continua sent present en molts corrents artístics. Alguns autors destacats són Joseph BeuysMarcel DuchampFélix González Torres i Eva Hesse.[1]     font d'origen : viquipèdia 




Ara ens arriba una proposta impulsada per l'Olimpiada filosòfica de treballar a partir dels video artístics la reflexió . La pregunta que ja hem iniciat sobre la bellesa ens permet pensar en una resposta a : Quina bellesa existirà en el futur ? qué  serà bell en el futur ? 



http://blocs.xtec.cat/filolimp/mostra-de-videos/  lloc de referència del treball.






Videes

Reflexions en vídeo

Proposta de creació de vídeos filosòfics 

per alumnes  d’ESO i Batxillerat.

La filosofia és discurs, normalment en prosa. Però també admet altres tipus de discursos i d’altres formats com la poesia, la fotografia, els films i els vídeos.

Per a continuar amb l’objectiu d’afavorir tant la reflexió com la creació, des de l’Olimpíada de Filosofia de Catalunya us proposem una activitat de realització de vídeo per als alumnes d’ESO i Batxillerat que sigui complementària de la dissertació sobre la bellesa amb que participen els estudiants de batxillerat.

Es tracta d’elaborar vídeos d’entre 1 i 2 minuts en els quals hi hagi una reflexió al voltant de la bellesa, concretament a partir de la pregunta: Què serà considerat bell en el futur?

Intentem vincular el tema de l’Olimpíada 2016 amb un dels interrogants provocats per l’exposició +Humans del CCCB.  Tenint en compte el avenços en les biotecnologies que afecten la vida humana, és inevitable pensar que aquests comportaran repercussions sobre allò que considerem bell a partir de cirurgies o de pròtesis, tant com nous espais i dissenys, així com nous éssers:  robots o cíborgs. Repercussions que ja ens trobem o que ens trobarem aviat. Con

Condicions de presentació dels vídeos

El vídeo ha de tenir caràcter conceptual, no explicatiu ni descriptiu.
Durada entre 1 i 2 minuts.
No ha de fer ús del discurs verbal. Es tracta de que la reflexió realitzada sigui visual en un sentit ple i casi excloent.
Es pot elaborar individualment o en grup.
Cada centre podrà presentar fins a tres vídeos d’alumnes d’ESO i de Batxillerat amb un professor/a responsable. Els vídeos han d’anar signats amb el nom del centre, nivell escolar, nom dels alumnes i del professor/a.
Caldrà penjar-lo a un compte de youtube i enviar un missatge amb l’enllaç a olimpiadavideos@gmail.com afegint una adreça de correu electrònic i un telefon de contacte.
El període de presentació és de l’1 de novembre de 2015 fins el 31 de gener de 2016.OriOtcepte de bellesa
Orientacions per a la realització

A partir del concepte de bellesa

Podem considerar la bellesa segons la distinció entre éssers animats i éssers inanimats.

Sobre la bellesa en éssers animats, podem pensar des del cànon clàssic fins a la re-interpretació del que es considerat lleig com les pròtesis i altres elements que adquireixen un contingut estètic positiu en el context d’aplicació de les biotecnologies, com és el disseny de robots bells i atractius.

A l’exposició + Humans ens trobem exemples de tot això i, a més, de la bellesa en el passat, com La caiguda d’Ícar; en el present, com a Retalleu per la línia; o en el futur possible, com a The Alternative Limb Project.

Seguint a Aristòtil, podem identificar als éssers inanimats com aquells que no són ni humans, ni animals ni vegetals. Tot i així, la història de l’art ens ha deixat un munt d’exemples sobre la bellesa dels éssers inanimats: des de l’objecte quotidià( cullera, cotxe…) a l’estrambòtic, des dels entorns naturals (llacs, rius, oceans, selves…) als artificials (ciutats, carrers, places…).

Sobre l’edició del vídeo

Sovint els joves coneixen diferents programes d’edició de vídeos. Volem aprofitar la convocatòria d’aquesta activitat de creació i reflexió filosòfica per a promoure algunes de les tècniques de vídeo experimental més senzilles i també un aprenentatge de l’àmbit tecnològic.

Donem l’opció de tres tècniques. Es tractaria de que la reflexió adquireixi la forma segons la tècnica més adient al propòsit dels estudiants.

Proposem les següents:

Cut Out (Stop Motion): consisteix en fer un vídeo d’objectes en moviment a partir de la realització de múltiples fotografies. Pot ser un collage, un grup de ninots o de figures de plastilina, o de qualsevol tipus d’objecte. D’una imatge a altre s’aconsegueix crear il·lusió de moviment. Existeixen apps per mòbils i tablets que fan tota la feina: amb el mateix programa es fan totes les fotos i es crea el vídeo. La més coneguda és l’app “Stop Motion”, que es troba a la xarxa i és gratuïta.
També és possible utilitzar els programes de vídeo més coneguts com MovieMaker (Windows), o Imovie (Apple).

Podeu veure un exemples de vídeos fets amb aquesta tècnica als enllaços següents:   Exemple 1 de Cut Out ,   Exemple 2 de Cut Out

Pixilació (Stop Motion): aplica el mateix principi que l’anterior, però les fotografies es fan a persones o coses que s’han de moure molt lentament foto a foto. Els efectes poden ser molt curiosos.
En aquests enllaços podeu veure uns exemples: Exemple 1 de Pixilació , Exemple 2 de Pixilació

Found footage: mitjançant aquesta tècnica es recliquen imatges de gravacions diverses, fent un collage amb fragments. Un exemple conegut és el que fan al programa APM de TV3. Permet superposar escenes, alentir, accelerar vídeos i fragments per aconseguir nous efectes i nous significats. Cal disposar d’un programa d’edició de vídeos i de fragments d’enregistraments. A la web https://archive.org/details/movies hi ha un banc de vídeos lliures de drets que es poden baixar.
En aquests enllaços podeu veure uns exemples:  Exemple 1 de Found footage ,   Exemple 2 de Found footage  ,   Exemple 3 de Found footage 

Publicació dels vídeos

Els vídeos es publicaran a la pàgina web de l’Olimpíada i a les xarxes socials. Es projectaran al hall del CCCB el dia de celebració de la final de dissertació, el 27 de febrer de 2016.

Una selecció dels millors vídeos serà presentada a la convocatòria de curts + Humans.



No hay comentarios:

PUBLICIDAD GRATUITA