Buscar este blog

miércoles, 27 de septiembre de 2017

SAVIESA GREGA ARCAICA , a cura de Jaume Pòrtulas i Sergi Grau .


Quin és el pensament presocràtic o preplatònic ? 

Aquell que es situa dins el període arcaic que va del naixement de la polis fins la plenitud clàssica del segle V aC, segle de les Guerres Mèdiques i de Pèricles amb la Guerra del Peloponnès.


Període de les polis arcaiques de la Grècia i de la Jònia (franja de la costa de l'Âsia Menor ocupada pels grecs com Milet, Efes, Colofò..) com la Magna Grècia .

Societats posttribals amb una forta agricultura i una idea del temps i les seves ritualitzacions.

L'excel·lent traducció del Sergi Grau i Jaume Pòrtulas exigeix al professorat de filosofia tenir-ne una especial atenció per un ús especialment interessant per la filosofia en català. Els fragments traduïts permeten seguint DIELS_KRANZ amb molta cura entendre el significatiu accent que els grecs van donar a la natura dins l'inici de la práctica filosòfica. 

Es cert que davant d'altres traduccions habituals en llengua castellana sembla que s'imposi precisament aquesta realitat però és important fer-ne ús quan les referències lingüístiques i lexicografiques semblen copsar el sentit de la terminologia original del grec sigui amb les recopilacions de Simpici, Aristòtil, Plató, Diogenes Laerci .. 

Heràclit d'Efes i Parménides d'Elea precisament permeten amb la traducció al català convertir la força del la poesia en hexàmetres o els aforismes en una acurada traducció de la paraula situada dins el seu context ..No és casualitat que ja estigui per la segona edició .

No hay comentarios:

PUBLICIDAD GRATUITA