Buscar este blog

sábado, 14 de mayo de 2016

I TU QUÈ HI DIUS ?
Val la pena un aforisme ?  Un aforisme (del grec αφοριζειν, definir) és una sentència breu que expressa un pensament complex de forma colpidora o estètica. Es considera un gènere literari i pot aparèixer dins una composició major o com a recull de frases i sentències cèlebres.


 L'aforisme, tot i presentar-se com una veritat absoluta, parteix de la subjectivitat del seu autor i així es diferencia de lleis científiques o similars, enunciades d'un mode semblant (màxima concisió).
Els primers aforismes parteixen d'Hipòcrates i s'han conreat al llarg de tota la història de la literatura. Són especialment abundants durant el període hel·lenístic, al Renaixement i a la Il·lustració.

Metodologia a l'aula : 


1.- L'alumnat de batxillerat cerca aforismes en llibres, xarxes virtuals d'autors i autores. Enguany no ha estat cap autora la triadada en els aforismes. 

2.- En un full s'escriuen els trobats amb l'autoria i es pensen aforismes propis i personals . 

3.- Participen tots els Instituts de Sant Cugat del Vallés i s'exposen en un sol llistat per publicar-se els més de 250 aforismes resultants trobats que es votaran entre l'alumnat en la diada de Sant Jordi. 

4.- El professorat de cada centre valora els aforismes inventats dels centres i en tria uns 10 que són seleccionats per la final. 

5.- Finalment el professorat es reuneix i es trien els més votats de la llista de trobats i els més valorats de la llista d'inventats. 

6.- En un acte públic a la Biblioteca de Sant Cugat es fa el lliurament de premis amb un val per llibres i discs en una important llibreria de la població i es donen uns diplomes als finalistes. 


2 comentarios:

Grocdefoc dijo...

Els aforismes, per a mi serveixen per ajudar a fer-nos reflexionar, no per quedar-nos literalment amb el que expressen. Cadascú hauria d'arribar a les seves pròpies conclusions; cal saber pensar el més lliurament possible. M. Pilar Martínez-Grocdefoc

XAVIER ALSINA dijo...

Cert relatiu com tota mirada tota idea tota opinió hi ha tantes conclusions com persones, cal saber pensar lliurement , Pilar

RESTO PERDUT EN DEIXAR UN SOSPIR DARRER

En el llibre de Yuval Noah Harari "Sàpiens" es fa un recorregut per la idea sobre l'espècie humana. Com historiador anglès és ...