Buscar este blog

sábado, 14 de mayo de 2016

I TU QUÈ HI DIUS ?




Val la pena un aforisme ?  Un aforisme (del grec αφοριζειν, definir) és una sentència breu que expressa un pensament complex de forma colpidora o estètica. Es considera un gènere literari i pot aparèixer dins una composició major o com a recull de frases i sentències cèlebres.


 L'aforisme, tot i presentar-se com una veritat absoluta, parteix de la subjectivitat del seu autor i així es diferencia de lleis científiques o similars, enunciades d'un mode semblant (màxima concisió).
Els primers aforismes parteixen d'Hipòcrates i s'han conreat al llarg de tota la història de la literatura. Són especialment abundants durant el període hel·lenístic, al Renaixement i a la Il·lustració.

Metodologia a l'aula : 


1.- L'alumnat de batxillerat cerca aforismes en llibres, xarxes virtuals d'autors i autores. Enguany no ha estat cap autora la triadada en els aforismes. 

2.- En un full s'escriuen els trobats amb l'autoria i es pensen aforismes propis i personals . 

3.- Participen tots els Instituts de Sant Cugat del Vallés i s'exposen en un sol llistat per publicar-se els més de 250 aforismes resultants trobats que es votaran entre l'alumnat en la diada de Sant Jordi. 

4.- El professorat de cada centre valora els aforismes inventats dels centres i en tria uns 10 que són seleccionats per la final. 

5.- Finalment el professorat es reuneix i es trien els més votats de la llista de trobats i els més valorats de la llista d'inventats. 

6.- En un acte públic a la Biblioteca de Sant Cugat es fa el lliurament de premis amb un val per llibres i discs en una important llibreria de la població i es donen uns diplomes als finalistes. 


2 comentarios:

Grocdefoc dijo...

Els aforismes, per a mi serveixen per ajudar a fer-nos reflexionar, no per quedar-nos literalment amb el que expressen. Cadascú hauria d'arribar a les seves pròpies conclusions; cal saber pensar el més lliurament possible. M. Pilar Martínez-Grocdefoc

XAVIER ALSINA dijo...

Cert relatiu com tota mirada tota idea tota opinió hi ha tantes conclusions com persones, cal saber pensar lliurement , Pilar

PUBLICIDAD GRATUITA