Buscar este blog

domingo, 15 de octubre de 2017

Sòcrates



  • Qui va ser Sòcrates ? 
  • El problema socràtic 
  • El pensador i la tensió amb la ciutat
  • Missatge socràtic . 

Sòcrates és un pensador , potser el primer com a tal , que inicia una pregunta que ens situa de forma específica amb la naturalesa humana , la condició humana . La pregunta dels autors -filósofs des de Tales - anteriors es dirigia a la naturalesa entesa com a ordre possible del COSMOS . Si abans es formula com : què és la realitat ? , o sigui, una pregunta que indica la recerca o investigació sobre el món , la naturalesa de les coses mateixes ..amb Sòcrates la pregunta es dirigeix a l'èsser humà . 
Sócrates participa com hoplita ( soldat infanteria ) a la Guerra del Peloponés , i dins la tirania dels 30  Esparta s'enfronta com a participant del tribunal popular que jutjarà als generals que en la darrera batalla han abandonat els cossos dels soldats morts a la batalla i amb la voluntat d'executar globalment a tots , el pensador s'hi oposa. La ruptura entre legalitat i moralitat evidencia la seva crítica a les formes i estructures d'estat que imposen una llei per sobre de la consciència personal que el pensador considera. 
I serà la democràcia qui jutjarà i malgrat l'amnistia a aquells que van participar del règim de la tirania espartana , condemnarà al pensador. En dues votacions populars es buscarà la mort de Sócrates. Les raons que l'acusen no semblen clares i suficients. 

Aquest coneixement de la virtut entés com intel·lectualisme moral , com qui coneix el bé actua bé semblarà l'herència socràtica que la tradició recollirà . 


No hay comentarios:

PUBLICIDAD GRATUITA