Buscar este blog

domingo, 26 de octubre de 2008

EL MITE DE LA CAVERNA : MATRIX PER REFLEXIONAR FILOSÒFICAMENT SOBRE LA LLIBERTAT I LA REALITAT....

El cinema i la seva relació amb la filosofia poden servir per ajudar a entendre millor els pensaments, les idees i les teories. Un exemple sobre el que estem dient és la pel·lícula Matrix.
D'aquesta pel·lícula s'ha fet una nissaga : "The matrix" (1999) , "The matrix reloaded"(2003) i "The matrix revolutions" ( 2003) totes elles dirigides pels germans Wachowski. Però què representa MATRIX ? La història ens pot situar l'any 1999 quan el jove informàtic Thomas Anderson torna a casa seva del treball. La porta seva té un número 101. El jove informàtic busca un dels terroristes més buscats Morfeu. Aquest home sap què és matrix. Per això Neo és el sobrenom d'aquest oficinista que busca el secret guardat per Morfeu. Matrix és control, és una presó mental. Per això la gran descoberta de Neo és que el que ell pensava com a món real és tan sols una simulació virtual creada per un gran ordinador. La humanitat es troba sota el domini de les màquines i aquestes utilitzen els humans per produir energia. Aixì els homes i dones dins les placentes fetals es troben connectats amb una realitat aparent i falsa. Morfeu és el salvador de la humanitat , qui ha d'aconseguir lliberar els homes i dones perquè s'adonin de la seva situació i ignorància. Com pot neo acceptar que tota la seva vida anterior és mentida ?
Aleshores els papers s'intercanvien i Neo serà el salvador escollit per recuperar la humanitat. Però és pot lluitar contra les màquines ? El seu nom Neo prové del grec néos i significa jove i nou i així amb la resta de personatges : Morfeu és en grec morphé que vol dir forma , un deu de la mitologia grega i un dels mil fills de Hipnos ( son) i la seva mare era Nicté ( nit) .
Plató i el mite de la caverna que el trobem en el llibre VII de la República explica que els éssers humans es troben dins una presó i que l'únic que es veu són ombres que creiem que són reals. Sembla doncs molt vinculat a la idea de Matrix. Hi ha dos lllibres sobre el tema que han tractat el tema molt a fons : "Matrix , filosofia y cine" de ediciones Madú , fet per Concepción Pérez García dedicat a aquestes vinculacions. I el llibre "Lo que Sòcrates diría a Woody Allen" de l'editorial Espasa Calpe de Juan Antonio Rivera que té un capítol amb el títol de "La preferencia ética por vivir en un mundo real I" Matrix.





video












16 comentarios:

Anónimo dijo...

Nicolás E. Roas

Anónimo dijo...

Xavi, m'agrada molt aquest blog. Ànims segueix així, un petó.

Jordi.B

Anónimo dijo...

Ivan Ballesteros

Anónimo dijo...

Xavi ja he vist els videos, Jose Luís Camacho.

Anónimo dijo...

Molt currat el blog! Jordi Zaera

elena dijo...

l'he vist!!
elena llord

Anónimo dijo...

es molt bona la comparacio del qe que es real amb matrix

Anónimo dijo...

Xavi ja e vist aquest videos, m'an agradat molt. Quan tinguis mes m'avisas. Ens veiem a clase.

Anónimo dijo...

AHHHHH soc en Lluis Nuñes Soler

Anónimo dijo...

He vist el video.
Verónica.

Anónimo dijo...

Ja he vist el video Xavi, sóc Sheila.

Lorena. dijo...

He vist el video...no m'havia parat a pensar que aquesta pel·lícula es basés amb Plató. Ara veig que sí.


Lorena García.

Anónimo dijo...

Xavi, ja he vist el video.
Sóc Ingrid.

Anónimo dijo...

Es curiosa i interesant la relació entre matrix i el pensament filosòfic.
Sóc Miguel Angel

Javi dijo...

Ja he vist els videos

Anónimo dijo...

Ja he vist el video.

Marisol

PUBLICIDAD GRATUITA