Buscar este blog

viernes, 18 de abril de 2008

La realització dels comentaris a filosofia. Com fer-ho?

Comentar vol dir exposar les idees que en un text es presenten. Per trobar les idees hauríem de saber interpretar el rerafons que l'autor intenta transmetre a partir del text. En aquest sentit resulta molt important saber situar-nos en el context del pensament de l'autor. No conèixer el context històric, social, biogràfic de l'autor i el seu moment voldrà dir no entendre les raons que el mouen a pensar. Comentar requerirà doncs saber llegir entre línies allò que l'autor del text vol comunicar. Cal doncs un exercici de reflexió, de re-pensar. d'interpretar, de re-llegir el que l'autor vol dir a través del text. Per això potser estaria bé recordar idees que en el curs de primer vàrem insistir sobre la qüestió:

1.- en primer lloc , resulta bàsic entendre el text com una desfragmentació d'idees i conceptes que ens haurien de permetre apropar-nos millor a la concepció final de l'autor. De-construir el text com si fos un anàlisi de cada part, de cada segment, de cada concepte. Això vol dir que per saber llegir i saber interpretar potser ens cal saber observar, saber reflexionar amb certa paciència el que ens vol explicar l'autor.
2.- en segon lloc , les idees són l'expressió dels conceptes relacionats. Una idea expresa una determinada segmentació de la realitat que es vol comunicar. Per això les idees no són frases del text sinó "rerafons textuals" o significacions textuals que s'intenten comunicar. El pensament s'expressa a través del llenguatge , o sigui, les paraules. Els mapes conceptuals permeten precisament establir relacions entre aquests conceptes.

3.- en tercer lloc, cal jerarquitzar les idees o les expressions entre els conceptes.

No hay comentarios:

PUBLICIDAD GRATUITA