Buscar este blog

miércoles, 19 de febrero de 2020

UNA REVOLUCIÓ SENSE MODEL . FINA BIRULÉS -


IHB 05.04.16 | Fina Birulés | Una revolució sense model. Feminisme i transformació from Institut d'Humanitats on Vimeo.


Què hi ha de les dones per dir avui ?  No cal ser massa intel·ligent per adonar-nos que més que mai hi ha una deriva patriarcal que voldria retornar a les dones a la llar i a la cura dels fills i filles. La política d'ultradreta ha girat les tornes parlant de feminazisme i altres expressions que  vulneren tots els drets i deures de la societat actual. En un dia com el 8 de març seguim fent visibles les dones a les aules utilitzant el mateix mecanisme que fa anys i panys utilitzàvem . Dones i filosofia, dones i literatura, dones i ciència, dones i música ... I el més greu que la promoció d'aquestes activitats en els centres molts cops son iniciativa per les pròpies dones professores que volen manifestar-se amb els mateixos paràmetres del temps passat - 
En el dia 8 de març continuar pensant en portar roba lila , omplir les parets de rostres i fotografies de dones famoses, parlar a classe de les dones , posar cançons a l'institut de dones no crec que actualment ofereixi una metodologia ni una forma actual de fer pedagogia -si es que es pot fer- sobre les dones avui - 
Caldria repensar avui més que mai que el discurs fins ara sobre el feminisme no ha estat suficient perquè les dones singularitzin la seva persona en un món patriarcal i amb la figura masculina present en tots els àmbits . 
Com canviar el model educatiu ?   L'altre dia parlava amb unes amigues que treballen dins coeducació i fan comentar una idea interessant :  Avui seguir parlant de polítiques de gènere és vàlid i ajuda en el discurs polític i social a les dones ? 


Mirar com home impedeix molts cops entendre i situar-se en la categoria de gènere. Fa pocs dies un home deia " jo no vull utilitzar el femení plural" dins l'escola del centre. Una dona posava en evidència les dades concretes en un centre educatiu comú a molts altres : directiva formada per majoria d'homes , professorat més o menys en paritat, serveis administratius i de neteja en majoria femenina ..  Un AMPA en majoria de dones .  Dades indicadores de la realitat dels models que imperen. 
Prejudicis inherents a la ciència androcèntrica tendeixen a no considerar les dones com a subjectes polítics i a situar-les en un espai de subordinació , discriminació i dependència. La dona s'enten com una funció o bé com una singularitat que les aïlla del context on el protagonisme és l'home. 

Com ampliar el marc de recerca dins l'escola ? El relat inclusiu ha de donar i oferir visibilitat ideològica pròpia. La dona no és només la víctima en la violència , també decideix, també resisteix, també diu no o si . El món no pot ser la representació d'un sector, d'un patriarcat que el concep com a valor absolut. 




No hay comentarios:

PUBLICIDAD GRATUITA